Čtvrťáci ve Veselé biofarmě

Pátek 18. září strávili žáci 4. A a 4. B ve Velkých Hostěrádkách na místní biofarmě. Čekala je zde bylinková zahrádka, pole se zeleninou, sazeničky levandule, malá selátka, slepice, ovečky, zemědělské nářadí, dva pastevečtí psi a spousta příjemných lidí, pracovníků farmy.

Po milém přivítání a výborném bylinkovém čaji se čtvrťáci, rozděleni do čtyř skupin, pustili do připravených aktivit, na kterých se postupně střídali. Jedním ze stanovišť bylo poznávání bylin. Většina týmů poznala meduňku, mátu, bazalku, jahodník, … Oříškem byl libeček nebo pohanka. Dalším stanovištěm byla sklizeň mrkve. Děti pomáhaly mrkve dolovat i čistit. Bedny se krásně plnily, mrkve byly totiž obrovské. Nikdo neodolal a závěrem si buď mrkev smlsnul přímo na farmě, nebo si ji nesl domů. Třetí stanoviště bylo také na poli. Žáci sadili levanduli. Nejdříve si každá skupina musela záhonek odplevelit a uhrabat. Potom do připravených důlků zasadit sazeničky a nakonec pořádně zalít. Čtvrté stanoviště byla zvířátka. Žáci viděli malá selátka i dospělá prasata, slepice a ovečky v jejich přirozeném prostředí. Prasátka mohli krmit jablky.

Všichni jsme na farmě prožili krásné slunečné dopoledne. Moc se nám tam líbilo a velmi rádi jsme přijali pozvání na zimní ochutnávku bio potravin a listopadové sázení stromků.

třídní učitelky: D. Urbanová a M. Filásková