Planetárium a hvězdárna Brno

V rámci prohlubování učiva zeměpisu o vzniku vesmíru se šesťáci společně s deváťáky vypravili na objednaný školní pořad o vzniku vesmíru do planetária.

Nejprve si před planetáriem prošli venkovní expozici vědecká stezka, kde našli interaktivní exponáty jako kaleidoskop, pixelovou stěnu, zvukovod nebo planetární siloměr. Teprve po venkovní prohlídce vstoupili do foyer hvězdárny s obrovskými snímky souhvězdí, či planet a následně do digitária se speciálními projektory, které na projekční ploše dokážou vykouzlit překvapivě věrný model vesmíru a přenést nás na těžko dosažitelná místa, například do dávné minulosti nebo mikrosvěta.

A potom to začalo! Rychlé seznámení s noční oblohou a hurá na představení Hvězdný cirkus, díky němuž jsme letěli do minulosti. A to až do doby před vznikem naší Země, předtím, než se rozzářily první hvězdy, tedy na úplný začátek vzniku vesmíru. Společně jsme prožili velký třesk, vznik planet, hvězd a galaxií, zažili jsme explozi supernovy- jeden z nejdramatičtějších jevů v přírodě a podívali jsme se, jak se zrodila naše Sluneční soustava i život na naší jedinečné planetě Zemi.

A moc se nám to líbilo. Byl to jeden z nejhezčích pořadů, které lze v planetáriu zhlédnout.

                                                                                                                                             Mgr. Ivana Kozmanová